Witamy na Forum Polonii w Dallas!
Na kazdy temat zwiazany z Polonia....
Moderator: kris_k
-
Totalna Ssawka
autor: Totalna Ssawka » czw gru 28, 2006 10:05 pm
Dla zainteresowanych: jesli jestescie na wizie turystycznej (B1/B2) to niestety od Pazdziernika zmienilo sie prawo i DPS nie wydaje juz prawa jazdy.
Wiza (wjazdowa, a.k.a I-94) musi byc wazna przynajmniej przez caly rok, co automatycznie wykresla wizy turystyczne gdyz sa one wydawane najdluzej na 6 miesiecy z prawem do przedluzenia-jedyne co pozostaje to wizy pracownicze (B1 nie jest wiza pracownicza jak niektorzy mysla; jest to wiza dla biznesmena ktory pracuje np. w Polsce a tutaj przyjezdza nie do pracy lecz aby zalatwic sprawy z zwiazane z biznesem ktory posiada, nawiazac nowe kontakty itd.) i wizy studenckie (aby zrobic prawko potrzebne sa papierki ze szkoly ze faktycznie chodzicie itd).
Wiem ze zostaly jeszcze 2 lub 3 stany w ktorych mozna zrobic prawo jazdy na wizie turystycznej ale niestety nie mam pojecia ktore to sa
-
Ssawka
Znow sa zmiany w prawo jazdy dla tych ktorzy sa tutaj na wizach nie-imigracyjnych, lub majacych okreslony czas pobytu-doyczy to rownez przedluzania prawa jazdy.
Wiecej na ten temat na stronie:
http://www.txdps.state.tx.us/administra ... usDLID.htm
-
Mariuszbemowo
autor: Mariuszbemowo » wt sty 27, 2009 3:48 am
a jak z prawem jazdy dla posiadaczy zielonej karty? jak i gdzie zaczac przygotowania do zdawania w Dallas?
-
kenworth
autor: kenworth » sob sty 23, 2010 12:47 pm
A ja mam pytanie wiem jak zrobić CDL (prawko na ciężarówki) ale niech mi ktoś powie jakie są wymagania zdrowotne a szczególnie o wzrok?pytam sie dlatego że mam wade wzroku i czy mogłbym zdawac w usa na cdl, ponieważ dużo fotek amerykańskich truckerów to są to osoby grube i z okularkami ( na oko tak średnia wada) czyli takich osób jak ja.
-
rik87r
-
Kontaktowanie:
Witam ja również mam to samo pytanie bardzo mnie to ciekawi i interesuje
-
Mieczyslaw91
-
Kontaktowanie:
autor: Mieczyslaw91 » śr cze 18, 2014 2:31 am
a w necie nigdzie nie ma jakiś wymogów ? na pewno jak poszperasz po amerykańskich stronkach to coś znajdziesz

-
Didi
W urzędzie miasta w Warszawie, dowiedziałam się, że by prowadzić samochód w Teksasie wystarczy posiadać Międzynarodowe Prawo Jazdy, które mogę otrzymać uiszczając opłatę skarbową 30zł. Czy ktoś z was ma praktyczną wiedzę na ten temat? Używacie międzynarodowego prawa jazdy w Teksasie? Policja jest z tym ok?

-
Didi
dziękuję

-
PaniBeata
-
Kontaktowanie:
autor: PaniBeata » czw lis 26, 2015 7:47 am
Rozważam zapisanie się na kurs prawa jazdy. Mam polskie prawo jazdy od 10 lat, ale nie wiem, czy poradzę sobie ze zdaniem w Dallas. Kurs jest trudny?
-
Faraaaon
-
Kontaktowanie:
autor: Faraaaon » pn gru 21, 2015 7:46 am
Moim zdaniem podobnie to wygląda jak w Polsce.

Kwestia też znajomości dróg, bo za pewne w Polsce jeździłeś z innymi zanim sam wsiadłeś w auto, a jak to wygląda w Dallas, czy też na codzień jeździsz z kimś autem?
-
arek_go1122
autor: arek_go1122 » pn maja 23, 2016 4:17 am
Ja jednak wybiore kurs, wiecie moze jakie sa ceny?
-
Gość
Jak znasz angielski to idziesz na egzamin pisemny (test)....zalezy jeszcze czy na komputerze czy pisemny...(komputerowy trw krucej...okolo 3-4 minuty nz pytanie).....jak zdales test, to umawiasz sie na jazde z instruktorem...to wszystko....instruktor pokazuje gdzie masz jechac....
-
Gość
Mieczyslaw91 pisze:a w necie nigdzie nie ma jakiś wymogów ? na pewno jak poszperasz po amerykańskich stronkach to coś znajdziesz

Takie same sa wymogi jak na normalne prawo jazdy.....jezeli sa problemy to idziesz do okulisty i on wystawia ci zaswiadczenie ( ja nie widze na jedno oko i nie mam zadnych przeciwwskazan...jestem juz w USA 27 lat)