Witamy na Forum Polonii w Dallas!
Co z Polskim wykształceniem w USA??
Moderator: kris_k
Re: Co z Polskim wykształceniem w USA??
Wszystko zależy od branży, ale wg mnie bardziej się umiejętności liczą i prezentacja siebie. Czasem papier nie wystarcza natomiast polskie wykształcenie jest bardzo cenione. Mamy wysoki poziom nauki. 

Według mnie polskie wykształcenie jest bardzo cenione. Jeśli ktoś płynnie posługuje się polskim językiem to może zdobyć naprawdę dobrą posadę.
mi sie przydało moje dokumenty z egzaminu zawodowego , super bo skzoła od razu dała oryginalne po angielsku 

Doszkalać to na pewno będziecie się musieli, bez dwóch zdań, ale za dobre pieniądze to przyjemność 

Większość uczelni umożliwia wydanie duplikatu dyplomu w języku angielskim za około 100 zł więc nie trzeba tłumacza przysięgłego.
Macie możliwość legalnej pracy? Bo samo przeniesienie przecież nie jest aż tak łatwe. Ja na waszym miejscu bym pytała w takich miejscach, gdzie możecie mieć styczność z klientkami salonów spa (odpowiednie wątki może poszukajcie), może one mogłyby coś podpytać o wymogi i mieć info z pierwszej ręki. Chociaż niestety nie zawsze można liczyć na pomoc rodaka za granicą, a wręcz czasami można powiedzieć, że człowiek człowiekowi wilkiem, to liczę na to, że ta społeczność, skoro już tu jest i dołączamy się do niej z własnej woli, ma więcej dobrego w sobie 

Niestety, w Stanach w porównaniu z Europą trzeba często jeszcze raz składać egzaminy i doszkalać się :/
nostryfikacja dyplomów odbywa sie przy wyrównaniu róznic programowych, tak było do niedawna, ale dokumenty muszą być przetłumaczone przysięgle i tu przydają się kontakty z dobrymi biurami tłumaczeniowymi - np. http://profuturo-warsaw.com
Nie wiem, jak jest w USA, ale mojemu znajomemu w UK nie uznali wykształcenia informatycznego pomimo naprawdę dużych umiejętności - zdaje się, że zdawał jakieś dodatkowe egzaminy. W każdym razie po czasie przeniósł się do UK i ja zamierzam iść w jego ślady. Szukam właśnie namiarów na jakąs dobrą firmę przeprowadzkową, która pomoże mi się przenieść za granicę...
Ale serio w USA wykształcenie jest tak ważne. Moja koleżanka która była w USA trzy lata mówiła mi że okropnie niski poziom tam jest.
W USA mają również prestiżowe uczelnie, na przykład Uniwersytet Harvarda 

Jeśli nie wiesz jak wybrać hotel to sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy - http://www.dlavipa.info/jak-wybrac-hotel/
Ja mam z grubsza to samo zdanie co mój poprzednik. Nic dodać oraz nic ująć...
Nikt z nas nie wie co go czeka. Czy nie na tym polega urok życia?
Ja się niestety niezbyt na tym znam... Nie będę mógł w tym obszarze tematycznym pomóc...
Chciała tylko wyjaśnienia, które byłoby lepsze od "tak chciał Bóg", co było dorosłą wersją "dlatego".
- ImmortalMan
Już nikt w Polsce go nie ceni, a co dopiero w USA.